Osmica, een Sloveense culinaire ervaring bij de boer thuis

Osmica, een Sloveense culinaire ervaring bij de boer thuis

Afgelopen vrijdagavond was het zover. Tijd voor Osmica. Coljava werd het, een klein dorpje zo’n 20 minuten van ons huis. Inmiddels al donker door de wintertijd, leiden we ons door de bosjes klimop die bij een wegafslag de richting aangeven. Een paar geparkeerde auto’s verder verraden al snel dat we juist zitten. Maar goed ook, want we hebben al flink wat trek.

Osmica is een soort van lokale, boeren taverna gebaseerd op een 200 jaar oude traditie en tot op de dag van vandaag bewaard gebleven in de Vipava vallei en Karst-regio in het westelijke deel van Slovenië.

8 Dagen per jaar mogen boeren hun overtollige wijn verkopen zonder belasting te hoeven te betalen. Op deze manier kunnen ze hun wijnvaten klaarmaken voor de nieuwe oogst.  Naast lokale wijnen is het de kans om van echt thuis gemaakte producten & gerechten te genieten. Kortom een echte culinaire traktatie op het Sloveense platteland.

Coljava

“Pri Kovaču”

De hele familie hielp mee. De dochters zorgden voor de bestellingen, de vrouw des huizes runde eigenlijk alles en zo af en toe kwam er iemand uit de keuken om te kijken hoe alles liep.

En wat aten we die avond? Jonge kaas met olijfolie met verse kruiden en vers gebakken brood. Eigen pancetta. Eigen gefermenteerde groente zoals courgette & augurken. Ingemaakte olijven die maanden geleden dadelijks zijn omgedraaid in zout, kruiden en water tot ze zacht en lekker zijn.

 

Super gezellig, compleet met plastic tafellakentjes en beetje foute verlichting.

Na de kool stoofschotel bleef er nog ruimte voor štruklji, een warm deeggerecht met walnoten, gesmolten boter, suiker en broodkruimels. Met rode wangen stonden wat even later nog te genieten van de heldere sterrenhemel, met het geroezemoes van de gezelligheid wat binnen voorlopig nog doorging.

Ook zin in een osmica?

In Slovenië deze dagen en wil je ook naar een Osmica? Kijk dan op Osmice.info of op Facebook & lokale (eet) events. Of vraag het aan iemand lokaal of ons voor tips 🙂

Sloveense wijnen proeven?

FacebookTwitterPinterestEmail