Orange wines. Aan een jonge wijnmaker vroegen we wat hij van deze manier van wijn maken eigenlijk vondt. Met een schuine blik antwoordde hij “Je bedoelt hoe m’n opa nog de wijn maakte?” Zelf was hij niet overtuigd om deze aanwezige familie kennis weer nieuw leven in te blazen. Wij werden daarentegen steeds meer geïnteresseerd om een wijnmaker te vinden die dit wel deed.

 Voor orange wine wordt het sap van witte druiven tijdens het macereren (het inweken) en fermenteren (de vergisting) niet gescheiden van de schillen, pitjes en soms ook de steeltjes.

Oranje wijn, voor de liefhebber – NRC, Harold Hamersma

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang updates & exclusieve aanbiedingen.

Heel verschillend dus met hoe hedendaagse witte wijn gemaakt wordt. De kleur (die oranje zweem in dit geval) en ook de tannines die de schillen, pitten en stelen hebben afgegeven, zorgen vaak voor een breder uitwaaierend geur- en smaakspectrum. Ze zijn steviger en gastronomisch breed inzetbaar. Je drinkt de wijn gekoeld maar door de tannines kun je ze zelfs combineren met vlees gerechten. Perfect dus voor de komende feestdagen.

Brda

Mekka van orange wines

Onze zoektocht richte zich op het Brda gebied, het mekka van orange wines. Orange wines worden op zeer beperkte schaal geproduceerd en we zochten tegelijkertijd naar een kleine zelfstandige wijnboer die met familie kennis orange wines van hoge kwaliteit maakte. En biologisch. Kortom, niet zo makkelijk.

Afgelopen week stonden we bij Primož Kumar in z’n wijnkelder en proefde z’n Pinot Gris uit 2017. En deze wijn greep ons meteen. Onderscheidend, puur natuur & stevig mondgevoel.

Niet gek, want deze biologische wijnboer heeft al eerder bewezen dat hij prijswinnende wijnen kan maken. Trots liet hij ons dan ook z’n zilveren Decanter World Wine Award zien.

Voorbereidingen

We zijn momenteel druk bezig om deze bijzondere wijn op tijd voor de feestdagen als pre-order in de FINOVINO collectie op te nemen. Een collectie waar we trots op zijn omdat deze buiten de standaard wijnmarkt valt.

Wanneer te bestellen?