De Vipava vallei – waar onze heerlijke witte wijnen vandaag komen, is door de reisexperts van Lonely Planet uitgekozen voor de beste hotspots voor 2018!

Dorpjes met terracotta daken en gotische spitsen, uitgestrekte wijngaarden die het heuvelachtige landschap bekleden; je zou bijna denken dat de Vipava-vallei in rustiek Toscane ligt.

“Deze vruchtbare Sloveense wijnregio, begrensd door steile karstplateau’s in het noorden en zuiden, is vreemd genoeg nog altijd grotendeels onontdekt en ligt net ten westen van Ljubljana op je te wachten.

Er worden al eeuwenlang druiven geteeld in Slovenië, maar tegenwoordig vind je hier unieke wijnproducenten die met hun experimentele soorten en technieken heerlijke resultaten behalen en steeds meer wijnliefhebbers aantrekken. Verken de vallei op twee wielen; locals leiden fietstours langs rustige wijngaardweggetjes, met pauzes bij wijnmakers voor proeverijen en een praatje.”

Lees verder

Ontdek de heerlijke wijnen

Wil je zelf ervaren hoe de witte wijnen uit de Vipava vallei smaken? Bestel eenvoudig online en wij zorgen dat je bestelling getapt & verzonden vanuit Slovenië.

Rebula

Droge witte Sloveense variëteit van de Robollo Gialla uit Italië. Al in de Romeinse tijd werd er geschreven over de teelt van deze witte druif. Goudgele kleur met groenige tinten, geur is intens fris en fruitig en doet denken aan citroen, groene appel, grapefruit en acacia-bloesem. De harmonie van zuren maakt het drinkbaar en fris.

De wijn is goed te combineren met zeevruchten, zoetwatervis, gevogelte en groentegerechten.

Pinela

Pinela is een witte autochtone wijndruif uit de Vipava-vallei, Slovenië. De Pinela wijn is licht citroen of geelachtig van kleur, met een zachte bloemige en perzik boeket en ruime citrustonen op de gehemelte met een medium afronding.

Droog, matig in alcohol, in het algemeen knapperig en fris en op zijn best in zijn jeugd.

Zelen

Deze autochtone druif is ook alleen te vinden in de Vipava vallei. Deze onderscheid zich van andere oude druifsoorten door een zeer aparte aroma en wat naar voren komt is de geur van appels, peren en rozemarijn. Kleur is geel met groene tinten, vandaar de naam.

Zelen is door sloveense wijn liefhebbers een zeer hoog gewaardeerde wijnsoort.

FacebookTwitterPinterestEmail