Wijnoogst in de Vipava vallei

Wijnoogst in de Vipava vallei

Wonen in een heerlijk klein wijndorpje in het westen van Slovenië betekent dat we rond deze tijd van het jaar ook mee mogen helpen met de druivenoogst. En dat betekent dat samen met vrienden en familieleden van de wijnboer we van stukje wijngaard tot wijngaard gaan. En elke tros druiven zorgvuldig met de hand plukken. Kwaliteit is alles & selectie vindt dan al plaats.

Afgelopen dinsdag nam ik een vrije dag en vertrok naar de dichtbij gelegen Vipava vallei om bij de familie Baša van Rikot de Refošk (Refosco) & Merlot druiven te plukken. De laatste voor hun zachte barrique merlot en samen met de Refošk voor hun half-droge rosé. Life is great, net zoals de lunch die later die dag tussen de wijnranken nuttigen.

Primorska

De Vipavska dolina (Vipava vallei) is deel van het westelijk gelegen Primorska wijnregio. Zelf wonen we in het Kras gebied wat samen met Goriška Brda en meer zuiderlijk het Slovenska Istra gebied rond Koper deel uitmaakt van deze regio. Elk gedeelte heeft zo z’n eigen unieke terroir – mineraalrijke gronden, verschillende invloed van de Adriatische zee en de Burja wind.

Zittend op de omgedraaide kratten eten we gretig de door de oma gemaakte maaltijdsoep, koffie en proeven we de most, het nog niet vergiste sap van de druiven.

 

Aan het einde van de dag mag ik niet weg zonder een vers getapte 5L box Pinela (onze favouriete witte wijn). Enigszins plakkend van het druivensap en met rood voorhoofd van de stevige najaarszon vertrek ik met alweer een mooie ervaring terug naar huis. Het belooft nu al een heel goed wijnjaar te worden. Nu is het aan Gregor en Nataša om hun gewaardeerde barrique merlot en rosé van 2018 er van te maken. Dat komt dus helemaal goed.

Vipava wijnen


FacebookTwitterPinterestEmail