Škabar

Škabar. Midden in het beeldschone Kras, vechtend tegen steen en wind.

Darko heeft de wijngaarden overgenomen van z’n schoonvader. Samen met zijn twee zonen zijn ze langzaam aan het uitbreiden.

Goede zonnige liggingen zijn op Kras per definitie kaal. Maar om nieuwe wijngaarden aan te leggen zal als eerste stenen gebroken moeten worden. Heel veel stenen. De aarde wordt dan van een andere plek – meestal een kuil – naar de nieuwe wijngaard gebracht.

Kras gebied
De regio Kras is het oudst onderzochte karstgebied ter wereld. Het onderscheidt zich van de andere regio’s door haar zogenaamde terra rossa bodem, waardoor de wijn Teran zich tot een specialiteit heeft kunnen ontwikkelen. Met maar 600 hectare is dit de kleinste wijnregio van Slovenië.

Wijnkelder

De wijnkelder van Škabar.

De wijnen

Direct uit de wijnkelder van Škabar.

De familie van Darko maakt al generaties lang heerlijke Teran. De laatste jaren is Darko met zijn twee zonen Andrej en Tomaž stap voor stap de wijngaarden aan het vernieuwen en aan het uitbreiden. Ze hebben tegenwoordig op zo’n 3 hectare zo’n 10.000 wijnranken. Vroeger maakte ze vooral de traditionele Teran en Malvazija witte wijn, maar tegenwoordig produceren ze ook Merlot, Cabernet Sauvignon en Vitovska Grganja.

We zijn erg blij om de heerlijke Teran van deze dappere familie aan te kunnen bieden. Druiven worden tijdens het oogstfeest met groot plezier met de hand geplukt, en de wijn uiteindelijk ook met de hand getapt uit het vat in hun wijnkelder.

Karst gebied

Dagelijkse leven