Het kloppend hart van de Sloveense wijncultuur

Slovenië is een waar groen, boutique wijnbouwland. Zo worden de meeste druiven gewoon handmatig geplukt en is het proces van het wijn maken gebaseerd op de principes van de biologische landbouw.
Er zijn drie wijnbouwgebieden waar een overvloedig Sloveens wijnassortiment uit voort komt – Primorje, Posavje en Podravje. Deze drie zijn verder onderverdeeld in negen districten, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. In totaal zijn er zo’n 18,544 HA aan wijngaarden.
Kwaliteitswijnen
Sloveense wijncultuur
Een systematische wijnbouw- en wijnproducerende economie begon zich in de 19e eeuw te ontwikkelen. Tijdens de periode van Joegoslavië bleef productie en consumptie veelal binnen de grenzen. Tegenwoordig produceren & exporteren Sloveense wijnboeren en wijnhandelaren uitstekende inheemse en andere variëteitswijnen die door de rest van de wereld ontdekt worden.
Wijngebieden
Wijngaarden (ha)
Wijn variaties
wijnmakers & boeren
Primorska wijn regio
Posavska wijn regio
Podravska wijn regio
In totaal zijn er 30.000(!) professionele en amateur wijnboeren en wijnmakers in Slovenië.
Bron: Dušan Brejc, Slovenia – a winegrowing region as we know today, Ljubljana 2018
Juist de duizenden kleinschalige wijnboeren die Slovenië een ware ontdekkingstocht maken qua wijn. Naast zo’n 460 belangrijke familie wijnhuizen met meer dan 5 ha aan wijngaarden is het landschap in de regio’s bepaald door de rest van de wijnboeren en wijnmakers. In onze ogen zijn zij het echte hart van de Sloveense wijncultuur!