Het kloppend hart van de Sloveense wijncultuur

Het kloppend hart van de Sloveense wijncultuur

Slovenië is een waar groen, boutique wijnbouwland. Zo worden de meeste druiven gewoon handmatig geplukt en is het proces van het wijn maken gebaseerd op de principes van de biologische landbouw.

Er zijn drie wijnbouwgebieden waar een overvloedig Sloveens wijnassortiment uit voort komt – Primorje, Posavje en Podravje. Deze drie zijn verder onderverdeeld in negen districten, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. In totaal zijn er zo’n 18,544 HA aan wijngaarden.

Kwaliteitswijnen

Sloveense wijncultuur

Een systematische wijnbouw- en wijnproducerende economie begon zich in de 19e eeuw te ontwikkelen. Tijdens de periode van Joegoslavië bleef productie en consumptie veelal binnen de grenzen. Tegenwoordig produceren & exporteren Sloveense wijnboeren en wijnhandelaren uitstekende inheemse en andere variëteitswijnen die door de rest van de wereld ontdekt worden.

0

Wijngebieden

0

Wijngaarden (ha)

0

Wijn variaties

0

wijnmakers & boeren

Op het gebied van wijnsoorten, zijn originele of inheemse wijnen een specialiteit. De witte druivensoorten omvatten zelen, pinela, klarnica en rebula (voor het eerst vermeld al in 1390) uit het wijnbouwgebied Primorje, šipon en ranina uit de regio Podravje. De rode druivenrassen zijn teran en refošk uit Primorje en cviček, metliška črnina, belokranjec, en beli en rdeči (wit en rood) bizeljčan uit het wijnbouwgebied van Posavje. Cviček, metliška črnina, belokranjec en bizeljčan zijn geassorteerde rode wijnen van verschillende druivensoorten.

Primorska wijn regio

Posavska wijn regio

Podravska wijn regio

In totaal zijn er 30.000(!) professionele en amateur wijnboeren en wijnmakers in Slovenië.

Bron: Dušan Brejc, Slovenia – a winegrowing region as we know today, Ljubljana 2018

Juist de duizenden kleinschalige wijnboeren die Slovenië een ware ontdekkingstocht maken qua wijn. Naast zo’n 460 belangrijke familie wijnhuizen met meer dan 5 ha aan wijngaarden is het landschap in de regio’s bepaald door de rest van de wijnboeren en wijnmakers. In onze ogen zijn zij het echte hart van de Sloveense wijncultuur!

Nieuwsgierig?

FacebookTwitterPinterestEmail