"Zijn jullie wijnen ook vegan?"

"Zijn jullie wijnen ook vegan?"

Tijdens een gezellig Nederlands bezoek en proeverij in ons winkeltje hier in Slovenië kregen we de vraag of onze wijnen ook vegan waren. Héél interessant en dat gingen we dan ook snel navragen bij Gregor en Darko, onze Sloveense wijnboeren. Want het bleek al snel dat dat in de rest van de wijnwereld niet zo vanzelfsprekend was…

Vegan wijn (veganistische wijn) is wijn gemaakt zonder dierlijke producten.

Niet verbaasd kregen we een volmondig ja! te horen. We kregen ook een lesje van Gregor hoe wijn geklaard kan worden met betoniet, een kleisoort. In wijn zitten namelijk deeltjes en eiwitmoleculen, die uit de druif of de gist komen. Deze hechten zich aan de betoniet en zakken vervolgens naar de bodem van het vat.

Dat is dus heel wat anders dan de dierlijke producten die door sommige fabrikanten gebruikt worden voor het klaren – van ei en melk eiwitten, gelatine tot vislijm.

Dat klaren en filteren is echter helemaal niet nodig om de kwaliteit van de wijn te verbeteren. Sterker nog, het is alleen een ‘optische verbetering’ zodat de wijn er dan helderder uitziet. Zeker met witte fleswijn helaas nog een vastgeroest gewoonte lijkt het.

Onze wijnen komen direct uit het vat in de wijnkelder, waar ze zorgvuldig door de wijnboer bewaakt worden. Zo wordt onze Rebula ongefilterd getapt, en kan je in onze authentieke Teran wat residu tegenkomen bij het laatste glaasje uit een bag-in-box.

Kleinschalig en ambachtelijk

Onze wijnen worden gemaakt door kleine zelfstandige wijnboeren, en het feit dat de wijnen ook vegan zijn is meer een bijkomst hierdoor. Maar wel iets waardoor we nu nóg trotser zijn op onze Sloveense authentieke wijnen!

FacebookTwitterPinterestEmail